Terra (Blue-Beacon Beata Of Golden Eye)

 

Terra KoiraNetissä  

 

 

Syntynyt: 28.09.2013

Sukupuoli: Narttu

Väri: Punainen valkoisin ja tan merkein 

Emä: Ardiente Nena Labradora

Isä: Windmill's Need For Speed

Kasvattaja: Päivi Vuoristo, Tuusula (kennel Blue-Beacon)

 

Terveys:

Lonkat: B/B

Kyynärät: 0/0

Polvet: 0/0

Selkä: VA0 (normaali), SP0 (puhdas), LTV0 (normaali)

Silmät: ei todettu perinnöllisiä silmäsairauksia

Paino: 17 kg

Korkeus: 47 cm

 

Geenitestit:

​Collie Eye Anomaly WT/WT Normal (clear)

Cone Degeneration WT/WT Normal (clear)

Degenerative Myelopathy WT/M Carrier

Dilated Cardiomyopathy WT/WT Normal (clear)

Hereditary Cataracts (Australian Shepherd Type) WT/WT Normal (clear) Hyperuricosuria WT/WT Normal (clear)

Intestinal Cobalamin Malabsorption (Border Collie Type) WT/WT Normal (clear) Multidrug Resistance 1 WT/WT Normal (clear)

Multifocal Retinopathy 1 WT/WT Normal (clear)

Neuronal Ceroid Lipofuscinosis 6 WT/WT Normal (clear)

Progressive Retinal Atrophy, Progressive Rod-Cone Degeneration WT/WT Normal (clear)

 

PK-haku: HK2

PK-etsintäkoe: EK1

 

Toko: kilpailee VOI-luokassa

Rallytoko:  ALO 1-tulos

 

Agility: kilpailee Maksi 1-luokassa

 

Näyttelyt: NUO-EH

 

Terra on Päivi Vuoriston kennel Blue-Beacon ensimmäisestä australianpaimenkoirapentueesta. Terralla on kahdeksan sisarusta, joista kolme on urosta ja viisi narttua. Blue-Beacon kennelin kotisivulle pääset tästä linkistä https://ardientenenalabradora.weebly.com/                       

ja facebook-sivuille  https://www.facebook.com/kennelbluebeacon/ 

 

Terra tui minulle sijoituskoirana ja siirtyi omistukseeni ensimmäisen pentueensa jälkeen.

Terrasta kasvoi keskikokoinen ja luustoltaan keskivahva australianpaimenkoira.

Ulkomuodoltaan Terra on kaunis ja sopusuhtainen. Se on kaikin puolin sopivan liioittelematon ja sen turkki ei ole karvapallo. Terralla on hyvät etu- ja takakulmaukset ja se liikkuu puhtaasti hyvällä askeleella. Terran liikeet ovat saaneet kehuja eläinfysioterapeutilta. Moni fyssari on sanonut, että Terra on rakenteeltaan juuri oikeanlainen ja se liikkuu tehokkaasti.

 

Terra on väriltään kauniin syvänpunainen ja sillä on selkeät tan-merkit. Luonteeltaan Terra on järkevä, itsenäinen ja hyvähermoinen. Terra omaa hyvän moottorin työskentelyyn. Terra sopisi hyvin työkoiraksi johonkin lammastilalle. Terran työskentelytaito tulee paremmin esille pitkäkestoisissa suorituksissa kuin lyhyissä nopeissa pyrähdyksissä.

Terran kanssa elämä on lähes mutkatonta, jos ei lasketa aussielle tyypillistä vahtiviettiä. Terra on pienestä pitäen asti ollut rohkea ja luottavainen maailmaa kohtaan. Terra ei reagoi koviin ääniin kuten ukkoseen tai ilotulitusraketteihin mitenkään. Asumme alueella, jossa kuuluu välillä laukauksia riistan metsästyksestä johtuen ja välillä Rissalan hävittäjälentokoneet lentävät niin matalalla, että ikkunat talossa helisevät, niin Terra ottaa vain lungisti. Terra on aina eri paikoissa ja tilanteissa oma reipas itsensä. 

Terra on sosiaalinen ja se tulee erittäin hyvin toimeen kaikkien koirien kanssa niin urosten kuin narttujenkin. Terran luonteen itsevarmuus tulee esille siten, että sen ei tarvitse alkaa uhittelemaan kenellekään tai hakemaan paikkaansa. Terran täyssisko Lulu muutti Terran laumaan 1-vuotiaana. Terran ja Lulun välillä ei ole koskaan ollut mitään suurempia kahnauksia. Terra on koiralaumamme ehdoton pomo. Kukaan koirista ei kyseenalaista Terran johtajuutta ja Terra otti jo nuorena paikkansa lauman johtajana.

Terra on pienestä pitäen ollut australianpaimenkoiraksi harvinaisen avoin, sosiaalinen ja ihmisystävällinen. Kun meille tulee vieraita, niin Terra kiipeää vieraiden kuin vieraiden syliin rapsuteltavaksi. Terran ihmisrakkaudesta on ollut etua harrastuslajeissa.

Terran kanssa olemme harrastaneet nuoresta asti tokoa. Terran luonteen vahvuus ja rauhallisuus ilmenee hyvin tokon paikallaolossa. Terra on pienestä pennusta asti ollut viilipyttymäisesti kenen koiran vieressä tahansa paikallaolossa. Oma innostukseni tokoon aiheutti sen, että treenasimme nuorempana aivan liian pitkiä sarjoja, mikä laski Terran suoritusmotivaatiota. Terra on kuuliainen ja totinen puurtaja. Se tekee niinkuin on opetettu. Jos suorituksessa tulee virhe, niin se ei johdu koirasta vaan ohjaajasta. Terra kilpailee tokon voittajaluokassa, mutta olemme pitäneet muutaman vuoden koetaukoa ja olemme panostaneet harjoitteluun "hyvällä ilmeellä" tekemiseen. 

Agilityn harrastamisen aloitimme Terran kanssa ihan nuorena. Terra osaa kaikki esteet ja sen lempiesteet ovat A-este, pujottelu ja tietysti putki. Agilityssä Terra on aloittanut kisaamisen ja ASCAn puolelta sillä on hyppäriltä noviisititteli. Olemme pitäneet agilitysta hieman taukoa, mutta tarkoitus on jatkaa agilityssa kisaamista tänä vuonna. Terra on virallisesti mitattu pikkumaksiksi.

Kun ensimmäisen kerran kävimme etsimässä maalimiehiä metsästä, niin molemmat sekä koira että ohjaaja olivat löytäneet lajinsa. Terra rakastaa ihmisiä ja sillä on hakumetsässä vahva maalimiesmotivaatio. Terraa ei ole koskaan tarvinnut viritellä hakutreeneissä vaan se on aina ollut motivoitunut etsimään kadonneet maalimiehet. Terra ei ole koskaan jättänyt maalimiestä, ei edes ihan ensimmäisissä treeneissä. Umpipiilot ja maakuopat eivät tuota Terralle mitään ongelmia vaan aina on "ukko" löytynyt.

 

Olen kehittynyt ohjaajana ja osaan lukea nykyisin Terraa paremmin kuin aikaisemmin. Terra on aavistuksen verran ohjaajapehmeä, mutta koska yhteistyömme on vankalla pohjalla voin vaatia siltä tiettyjä asioita. Terralla on ihan mieletön hajuaisti. Terra pystyy säällä kuin säällä ottamaan maalimiehestä vainun helposti 50 metristä. Terra on maalimiesvarma. Se odottaa maalimiehen luona niinkauan kuin tarvitsee. Olemme käyneet kahdessa hakukokeessa ja molemmista olemme tulleet koulutustunnuksen kanssa takaisin. Terran työskentely sai molemmilta hakutuomareilta kehuja. 

Terra ilmaisee haussa haukkumalla. Hakukokeiden tuomarit kertoivat arvostelussaan Terran haukkuilmaisun olevan kuuluvaa ja vahvaa. "Koira aloittaa ilmaisun viipymättä maalimiehen luona ja jatkaa vahvaa haukuntaa kunnes ohjaaja ottaa koiran haltuun."

Harrastamme myös palveluskoiralajien "kuninkuuslajia" eli etsintäkoetta, mikä koostuu jäljestä, henkilöhausta, esineruudusta, pudotetun esineen noudosta, tarkkuusetsinnästä sekä tietysti tottiksesta. Osallistuimme viime syksynä etsintäkokeeseen ja saimme koulutustunnuksen EK1. Arvostan tätä saavutusta todella paljon, sillä etsintäkoe kokeena kestää koko päivän ja koiran pitää onnistua jokaisessa osasuorituksessa saavuttakseen koulutustunnuksen.

 

Etsintäkoe testaa mielestäni hyvin koiran todellisen osaamisen. Koiran pitää osata erotella, mitä siltä odotetaan ja reagoida nopeasti ohjaajan käskyyn. Lisäksi koiralta vaaditaan itsenäistä tekemistä ja koiran pitää osata rauhoittua ja levätä suoritusten välillä, koska koe kestää koko päivän ja välillä joutuu odottamaan pitkiäkin aikoja ennen omaa vuoroa. PK-tottis oli aluksi meille haastellista, koska tottelevaisuudessa Terra on opetettu tulemaan liikkeistä suoraan sivulle perusasentoon ja pk-tottiksessa koiran kuuluu tulla ensin suoraan ohjaajan eteen. 

Terra harrastaa myös jälkeä. Terra on jäljellä rauhallinen ja tarkka. Sen keppitarkkuus on 85-95%. Harvoin käy niin, että joku kepeistä jää maastoon. Osallistuimme viime vuonna ensimmäistä kertaa jälkikokeeseen, mutta 30 asteen helle aiheutti sen, että Terra kadotti jäljen hetkeksi ja osa kepeistä jäi maastoon. Oma ohjaukseni janalla tarvitsee vielä myös harjoitusta. 

Terralla on aina ollut hyvä ruokahalu ja sillä ei ole tullut vatsanväänteitä mistään ruuista. Terran hyvästä ruokahalusta on ollut etua motivoinnissa ja lisäksi se palkkautuu erittäin hyvin leluilla. 

Terra pystyy myös luopumaan leluista ja nameista.

Terra on käynyt neljä kertaa paimentamassa lampaita ja kerran se pääsi myös paimentamaan ankkoja. Lammastilalliset ovat sanoneet, että Terralla on luontaista paimennusvaistoa. Paimennustaipumus voi olla isän perintöä, sillä Terran isäkoira Zoom (Windmill’s Need For Speed) on Ascan paimennusvaio. Zoomista voit lukea lisää http://www.kushaiah.com/windmill/zoom.html 

Terra on käynyt yhden kerran näyttelyssä 11.7.2015 Nastolassa. Saimme laatuarvioksi EH (erittäin hyvä). Tuomarina oli Maija Sylgrén.

 

Terran saama arvostelu: Lähes 2-vuotias. Hyvät nartun mittasuhteet. Toivoisin täyteläisemmän kuono-osan ja merkitymmän otsapenkereen. Ilmeikkäät korvat, oikea purenta. Turhan pitkä kaula. Lupaava ylälinja ja rungon tilavuus. Olkavarsi voisi olla viistompi. Hyvät takakulmaukset. Liikkuu takaa kinnerahtaasti. Toivoisin sivuliikkeisiin lisää ulottuvuutta ja tehokkuutta. Hyvä karvanlaatu. Miellyttävä käytös. Suhtautuminen tuomariin: Käsiteltävissä 

Terra synnytti 10.3.2017 viisi urosta ja yhden narttupennun Kariluodon kenneliin. Terra hoiti synnytyksen ja pennut hienosti. Me ihmiset olimme lähinnä sivuroolissa. Pennut ovat reippaita luonteeltaan ja ulkomuodoltaan kauniita.