Olen Raila Viljamaa ja minulla on jo yli kaksikymmentä vuotta takana erilaista koiraharrastustoimintaa. Olen maalta kotoisin ja sain jo lapsuudessani puuhastella erilaisten eläinten kanssa. Tällä hetkellä asun puolisoni kanssa Sisä-Savossa Tervossa ja toinen kotimme sijaitsee Päijät-Hämeessä Kärkölässä. 

 

Työkseni ajan punaisella autolla, missä on sininen vilkku katolla ja ohjaan ihmisiä paloturvallisuuteen liittyvissä asioissa. Vapaa-aikani kuluu lähes tulkoon kokonaan koirieni tai koiraharrastusten parissa. Koirat ovat minulle elämäntapa. Luonteeltani olen sosiaalinen ja aktiivinen ihminen, joka mieluummin on jossain puuhastamassa koiran kanssa kuin kotona kutomassa sukkaa. Koiraharrastukseni kautta olen saanut tutustua moniin ihmisiin, joista osasta on tullut minulle tärkeitä ystäviä.

 

 

Koiralaumaamme kuuluu kuusi koiraa, joista kaksi on aussieta, kaksi shelttiä ja kaksi griffonia. Lisäksi perheeseemme kuuluu Puuma-kissa. 

Ensimmäinen koirani oli Cavalier Kingcharlesinspanieli Ulpu ja agilitykärpänen puraisi minua Ulpun myötä.

Ulpu sai kaverikseen vuonna 1997 Petit Brabançon Serafiinan Ninethin kennelistä. Koiraharrastukseni laajeni tällöin agilitysta myös koiranäyttelyihin, tottelevaisuuteen, koirayhdistystoimintaan sekä koirien kasvatukseen.

Vuonna 2003 koiralaumaani saapui taas uusi rotu shetlanninlammaskoira Taran (Smart Move Sugar Baby Love) myötä.

Australianpaimenkoiraan rotuna tutustuin ensimmäisen kerran vuonna 2009. Kuitenkin vasta vuonna 2013 australianpaimenkoira Terra (Blue-Beacon Beata of Golden Eye) muutti luokseni ja hurmasi minut heti täysin. 

 

 

 

Terran kanssa olen tutustunut pk-lajeista jälkeen, hakuun ja etsintäkokeeseen, joita harjoittelemme tavoitteellisesti. Agilitya, tokoa ja rallytokoa harrastan pk-lajien ohessa epäsäännöllisesti oman mielenkiintoni mukaan. Olen kilpailuviettinen ja pidän itseni haastamisesta. Kuitenkin tärkeintä minulle aina ollut yhdessä tekeminen koiran kanssa ja hyvä keskinäinen suhde. Palkitsevinta on se, miten näen koirani silmieni loistavan yhdessä harrastamisesta.

Koirien hyvinvointi on meille tärkeää ja ylläpidämme sitä erilaisilla harjoitteilla, venytyksillä sekä käyttämällä koiria uimassa ja fysioterapiassa.

Vaikka harrastan paljon koirieni kanssa, niin koiramme ovat kuitenkin ensisijaisesti rakkaita perheenjäseniä. Koiramme ovat harrastuskavereita eikä harrastusvälineitä. Parhautta nykyisin onkin vapaat viikonloput ja yhteiset metsälenkit koko koirapoppoon kanssa.

Olen kouluttautunut itseäni vuosien kuluessa useassa eri koiralajissa. Toimin usean eri lajin kouluttajana sekä koetoimitsijana. Olen myös käynyt Suomen Kennelliiton kasvattajan perus- ja jatkokurssit. Olen Suomen Kennelliiton, palveluskoiraliiton sekä australianpaimenkoira - ja shetlanninlammaskoirayhdistyksen jäsen. Lisäksi kuulun useaan eri koiraharrastusseuraan.

 

Koulutukseni:

Kasvattajan peruskurssi 1998 

Kasvattajan peruskurssi 2012

Kasvattajan jatkokurssi  2012

Agilitykoulutusohjaaja 1  1998

Agility koetoimitsija 1999

Agilitykoulutusohjaaja 2  2001

Toko koulutusohjaaja 2012

MH-luonnekuvaus C  2013

MH-luonnekuvaus B  2014

Toko koetoimitsija 2016

Toko liikkurikurssi  2016