FCI on myöntänyt minulle kennelnimen Minimega’s vuonna 1999. Olen kasvattanut kuusi griffonpentuetta ja kaksi shetlanninlammaskoirapentuetta. Kuusi kasvattiani on saavuttanut Suomen muotovalion tittelin ja kaksi Eestin muotovalion tittelin. Koiran kasvatus on minulle harrastus, johon suhtaudun vastuullisesti. Jokainen pentue on tarkkaan harkittu ja minulle erityinen.

 

Pyrin kasvattamisessa pitkäjänteisyyteen ja kasvatustavoitteeni ovat useammissa sukupolvissa kuin vain siinä ensimmäisessä. Alla olevassa valokuvassa on griffoneita kolmessa polvessa; vasemmalta lähtien tytär Lempi, emä Iiris ja tyttären tytär Lyyli. 

 

Koiraharrastukseni alusta lähtien olen ollut kiinnostunut koirien genetiikasta, käyttäytymisestä ja luonne-ominaisuuksien periytymisestä. Päädyin kasvattamaan griffoneita ja shetlanninlammaskoiria niiden pienen koon ja laumaominaisuuksien vuoksi. Griffoneiden naama ja käytös ovat mielestäni yksi koiramaailman persoonallisimmista. Shetlanninlammaskoirassa minua viehättää rodun motivoitavuus ja uskollisuus sekä rotuna se soveltuu hyvin isompaankin koiralaumaan. Australianpaimenkoirassa minua puolestaan kiehtoo rodun monipuolisuus ja soveltuvuus eri harrastuslajeihin sekä aussien älykkyys ja työhalukkuus.  

Koiran kasvatukseni kulmakiviä on se, että jalostukseen käytettävien koirien tulee olla ehdottomasti terveitä, sosiaalisia ihmisiä kohtaan ja niillä tulee olla hyvä hermorakenne. Jalostukseen valitsemien koirien tulee tasapainottaa toisiaan. En valitse jalostusyksilöitä värin ja meriittien perusteella. Kotikoiralla voi olla paremmat jalostusominaisuudet kuin valiokoiralla, jolla terveys voi olla kyseenalainen.

 

Pidän rodunomaista toimintakykyä, luustoa ja liikkeitä tärkeänä jalostusominaisuutena. Hyvärakenteisella koiralla on hyvät etu- ja takakulmaukset, seistessä paino on tasaisesti kaikilla jaloilla ja koira liikkuu puhtaasti. Huomioin jalostuksessani myös koirien sukutaulut, millaisia koiria esivanhemmat olivat terveydeltään, luonteeltaan, toimintakyvyltään ja rakenteeltaan.  

Tavoitteenani on kasvattaa rodunomaisia, terverakenteisia ja hyväluonteisia koiria, joista on omistajilleen enemmän iloa kuin murhetta. Jalostuksessani käyttämäni koirat ovat aina terveystutkittuja. Käytän jalostuksessani hieman vanhempia koiria (4-5 vuotiaita), jotta mahdolliset piilevät sairaudet olisivat jo ehtineet puhjeta. Koirakasvatukseni on pienimuotoista ja pennut elävät normaali arkea eläinlaumassamme.

Pidän koiran sosiaalistamista erittäin tärkeänä ja pentujen sosiaalistaminen aloitetaan jo kasvattajan luona. Pennut kohtaavat luonani erilaisia kotieläimiä (toisia koiria ja kissan) sekä erikokoisia ja eri-ikäisiä ihmisiä kuten lapsia ja miehiä.

Pentujen sosiaalistamiseen kuuluu myös erilaisiin ympäristöihin, alustoihin ja esineisiin tutustuminen. Käymme pentujen kanssa ihmettelemässä esimerkiksi metsässä olevia puita, kantoja ja marjojen varpuja. Pennut saavat ulkoillessa tutustua myös agilityesteisiin kuten esimerkiksi putkeen ja pieneen puomiin. 6-7 viikkoisen pennun kanssa kanssa pyrimme myös käymään kylässä tuttavien luona, jotta voin seurata miten pentu suhtautuu aivan uuteen ympäristöön. 

Pennut totutetaan pienestä pennusta asti käsittelyyn ja hoitotoimenpiteisiin kuten kynsien leikkuuseen. Sisäsiisteyden ensi askeleet aloitetaan myös kasvattajan luona. Pentujen kanssa harjoitellaan tottelevaisuuden perusteita muun muassa katsekontaktia ja luoksetuloa.

Pennut pääsevät kasvattajan luona autoilemaan useasti, jotta ne tottuvat olemaan myös autossa. Pennut totutetaan erilaisiin ääniin kuten kodinkoneista lähteviin ääniin sekä musiikkiin ja kolinaan. Pennuille soitetaan erilaisia ääniraitoja esimerkiksi ilotulitteiden, lentokoneen ja metron ääniä. 

Pennut luovutetaan rekisteröitynä, tunnistusmerkittynä, madotettuna ja eläinlääkärin tarkastamina, johon kuuluu myös virallinen silmätarkastus. Haluan olla osa ja kuulla kuulumisia pennun elämästä myös sen jälkeen kun pentu muuttaa oman perheensä luo. Kasvattajana olen käytettävissä apuna koiran koulutuksessa tarvittaessa. Pennunostajalta odotan perehtyneisyyttä rotuun, kiinnostusta pennun kouluttamiseen ja terveystutkimuksiin sekä halua pitää yhteyttä koiran kasvattajaan.